PL EN DE FR RU NG EN

VII Konferencja Zielarska Kobiet – Koryciny 2018 29 czerwiec 2018

W dniach 29.06 – 01.07. 2018 roku (piątek, sobota, niedziela) w Korycinach na Podlasiu odbyła się  VII Konferencja Zielarska. Spotykają się na niej naukowcy, konsumenci i entuzjaści ziół. W pięknym otoczeniu Ziołowego Zakątka można nie tylko poszerzyć swoją wiedzę o ziołach - ich składzie, właściwościach i zastosowaniach, ale również poznać ciekawych ludzi. Co roku pojawiają się nowe informacje z dziedziny fitochemii oraz fitoterapii. Ciągle odkrywane są nowe właściwości lecznicze ziół, warto zatem wiedzieć jakie. Po raz trzeci firma LEK-AM była Partnerem konferencji organizowanej przez Zakład Chemii Fizycznej WUM oraz w tym roku także przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową im. Stanisława Pigonia w Krośnie.

Wśród poruszanych tematów warto wspomnieć o trzech. Dr hab. Iwona Arabas z Katedry Farmacji Fizycznej i Bioanalizy WUM omówiła niezwykle losy  „Podlaskiej kolekcji roślin księżnej Anny Jabłonowskiej” , prof. dr hab. Irena Matławska z Katedry i Zakładu Farmakognozji UM w Poznaniu opowiedziała o „Roślinnych afrodyzjakach” , a lek. med. Krzysztof Błecha z Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki w Żywcu przybliżył  „Rolę surowców naturalnych w leczeniu nadwagi i otyłości”. Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne LEK-AM reprezentowały Danuta Hanna Jakubowska , PR Manager oraz Ewa Zawadzka, Kierownik ds. Regulacji i Rozwoju, które omówiły „Składniki ziołowe w  innowacyjnych suplementach diety produkowanych przez firmę LEK-AM”. Temat spotkał się z dużym zainteresowaniem uczestników konferencji i zaowocował ciekawą dyskusją na temat suplementów obecnych na polskim rynku.

Po dawce interesujących, a nawet pasjonujących wykładów, z których większość mogło stanowić osobny temat całodziennego sympozjum, uczestnicy konferencji mieli możliwość zwiedzenia pasjonującego ogrodu roślin leczniczych, należących do wielu grup taksonomicznych i rosnących w różnych siedliskach. Po ogrodzie botanicznym, oprowadzał dr Mirosław Angielczyk. To on na 15 hektarach posadził ponad 1000  gatunków roślin. Bardzo o nie dba i o każdej potrafi wspaniale opowiadać: o ich właściwościach i zastosowaniu dawniej, a także współcześnie. Szeroki wachlarz tematów prezentowanych na VII Konferencji Zielarskiej Kobiet świadczy o dużych możliwościach, jakie drzemią w ziołach, a także o niesłabnącym zainteresowaniu naukowców, konsumentów i producentów tą tematyką.

Od lewej: prof. Irena Matławska, lek. med Krzysztof Błecha, prof. dr hab. Iwona Wawer, Ewa Zawadzka, Kierownik ds. Regulacji i Rozwoju P.F. LEK-AM, Danuta Hanna Jakubowska, PR Manager firmy LEK-AM.

Fot. archiwum lekam