PL EN DE FR RU NG EN

Mistrz Mowy Polskiej w Poznaniu 24 wrzesień 2018

Po raz drugi w Poznaniu odbyła się gala finałowa Mistrza Mowy Polskiej, programu społecznego, który od 18 lat wyróżnia i nagradza mądrze i pięknie mówiących Polaków.

Poprzednio uroczystość gościła na scenie w Teatrze Nowym, tym razem 24 września galowy wieczór odbywał się w Centrum Kultury Zamek. Decyzją jurorów tytuł Mistrza Mowy Polskiej oraz statuetka słonecznika trafiły do rąk czterech osób. Są to: Halina Frąckowiak, dziennikarze TVN: Grzegorz Kajdanowicz i Grzegorz Markowski, Mikołaj Pietraszak- Dmowski,  rolnik, zarządca spółki „Majątek Rogalin” Sp. z o.o.

W głosowaniu publiczności największą ilość głosów miała Katarzyna Stoparczyk, autorka i prowadząca audycje dla dzieci „Zagadkowa niedziela” oraz „Myśli dziecka 3/5/7” w radiowej Trójce. To ona otrzymała  miano Mistrza Mowy Polskiej Vox Populi. Tytuł Kuźni Mistrzów Mowy Polskiej trafił do Poradni Językowej PWN, a największe uznanie publiczności w głosowaniu ogólnopolskim i tytuł Kuźni Mistrzów Mowy Polskiej Vox Populi zdobył Zespół Szkół Ogólnokształcących w Śremie.

Nasza Firma od ośmiu lat wspiera Program, nasi przedstawiciele bywają na odbywających się w różnych miastach Polski galach finałowych. Tak było i w tym roku.

Więcej na stronie www.mistrzmowy.pl