PL EN DE FR RU NG EN

Międzynarodowy Festiwal Muzyczny „Sacrum Non Profanum” 08 sierpień 2018

Był Chopin, Penderecki, Kilar, Panufnik, w tym roku , w  Roku Niepodległości festiwal odbył się pod znakiem muzyki Ignacego Jana Paderewskiego.

Organizatorzy XIV Międzynarodowego Festiwalu Sacrum Non Profanum, który odbył się w dniach od 8 do 19 sierpnia 2018 r. w Szczecinie-Berlinie i Trzęsaczu,  zadbali o pokazanie całokształtu twórczości Ignacego Jana Paderewskiego, nie tylko jako kompozytora i pianisty, ale także męża stanu, który rezygnując z własnych występów pianistycznych, przyczynił się do powstania niepodległego państwa Polskiego. W ramach festiwalu  odbyły się: projekcja filmu o pianiście w najstarszym w Europie kinie Pionier, wspaniały koncert jazzowy, na którym odbyło się prawykonanie utworu dedykowanego pamięci Paderewskiego w wykonaniu A. Makowicza i K. Medyny ( na zdjęciu) , oraz świetne koncerty, na których wykonywany był przynajmniej jeden utwór kompozytora.

Tu warto zaznaczyć, iż w ramach festiwalu odbyło się prawykonanie utworu Symfonia h-moll op. 24 Polonia w Niemczech ( zdjęcie poniżej) i także po raz pierwszy w Szczecinie. Orkiestrą Narodowej Filharmonii Lwowskiej dyrygował  Bohdan Boguszewski, dyrektor artystyczny festiwalu. Firma LEK-AM od sześciu lat jest sponsorem tego wydarzenia.

Więcej o festiwalu www.sacrumnonprofanum.eu