PL EN DE FR RU NG EN

15 Międzynarodowy Festiwal Sacrum Non Profanum 08 sierpień 2019

Muzyka Stanisława Moniuszki na 15 Międzynarodowym  Festiwalu Sacrum Non Profanum.

W tym roku obchodzimy 200 lat urodzin Stanisława Moniuszki, uważanego za twórcę polskiej opery narodowej. To on był patronem Międzynarodowego  Festiwalu Sacrum Non Profanum, który od 15 lat odbywa się w Szczecinie, Berlinie i Trzęsaczu.  Od siedmiu lat nasza firma jest jednym ze sponsorów, co bardzo cenią sobie Goście zaproszeni na koncerty przez przedstawicieli medycznych i farmaceutycznych.

Tym razem zaczęło się na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie, otwarciem wystawy rzeźb Jana Szczepkowskiego. Jest on autorem m.in. pomników Stanisława Moniuszki i Wojciecha Bogusławskiego stojących na Placu Teatralnym w Warszawie.

Muzyki Moniuszki  licznie zgromadzona publiczność mogła posłuchać także  w Operze na Zamku – tu prawdziwą ucztę przygotował dyrektor festiwalu Bohdan Boguszewski. Wraz z orkiestrą  Narodowej Filharmonii we Lwowie zaprezentował  koncertową wersję opery „Straszny dwór”, z tym, że soliści występowali w strojach z epoki.  Świetnie poprowadzona zabrzmiała orkiestra i chór prezentując Litanie Ostrobramskie w Bazylikach: św. Jana w Berlinie i archikatedralnej św. Jakuba w Szczecinie. Najbardziej eksploatowana na festiwalu okazała się pieśń Prząśniczka. Zaprezentowano kilka wersji, ale największy aplauz miała w wykonaniu Swietłany Bulawka z Białorusi i orkiestr dętych na koncercie w Trzęsaczu w aranżacji dyrygenta Piotra Kazimierza z Nowosybirska.