Mistrzowie Mowy na Zamku Królewskim

2016-07-22

13 czerwca br w Sali Koncertowej Zamku Królewskiego w Warszawie po raz 16. odbyło się uroczyste wręczenie Nominacji do tytułu Mistrza Mowy Polskiej i Kuźni Mistrzów Mowy Polskiej.

Ogólnopolski Program Społeczny „Mistrz Mowy Polskiej”, którego celem jest szerokie rozpropagowanie najlepszych wzorców językowych, został zainaugurowany w grudniu 2000 r. Piętnaście dotychczasowych edycji tego bezprecedensowego Programu nie tylko potwierdziło celowość organizowania corocznych plebiscytów, lecz także wykazało duże zainteresowanie nimi ze strony instytucji oraz osób i środowisk opiniotwórczych, w tym mediów. Od dziesięciu lat Przedsiębiorstwo farmaceutyczne LEK-AM jest partnerem Programu. Jako polska firma zawsze dbamy o czystość i poprawność języka polskiego.

Na Zamku Królewskim spośród ponad 80 kandydatów Nominacje do tytułu Mistrza Mowy Polskiej otrzymali: Przemysław Babiarz, Jadwiga Barańska, Henryk Błażejczyk, ks. Adam Boniecki, Marian Dziędziel, Elżbieta Dzikowska, Małgorzata Kownacka, Andrzej Kruszewicz, Artur Orzech oraz Konrad Piasecki.

Wręczono także nominacje VI edycji Kuźni Mistrzów Mowy Polskiej. Trzy nominacje indywidualne to: Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie, Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna im. Ludwika Solskiego w Krakowie oraz Zespół Artystyczny GAWĘDA. Dwie nominacje zdobyły zespołowo: Dzielnicowy Dom Kultury "Czuby Południowe" i Dzielnicowy Dom Kultury "Węglin" w Lublinie oraz VIII Liceum Ogólnokształcące i 58 Gimnazjum im. Króla Władysława IV w Warszawie.

Publiczna prezentacja Nominatów oznacza rozpoczęcie ogólnopolskiego plebiscytu, w czasie którego zainteresowani będą mogli wskazywać swoich faworytów wyróżniających się polszczyzną piękną, mądrą i poprawną. Zwycięzca otrzyma tytuł Mistrza Mowy Polskiej Vox Populi. Gala Finałowa XVI edycji z wręczeniem laurów Mistrzom Mowy Polskiej odbędzie się 19 września br. w Teatrze Dramatycznym im. Jerzego Szaniawskiego w Płocku. Oprawę artystyczną gali zapewni chór Zespołu Pieśni i Tańca „Mazowsze”. Firma LEK-AM od 2006 roku aktywnie wspiera to ważne przedsięwzięcie, nasi przedstawiciele wręczali Nominacje na kilku Galach finałowych m.in. w Gdyni, Bydgoszczy i Lublinie. Tak będzie zapewne i w tym roku. Głosować można na stronie internetowej Programu www.mistrzmowy.pl , za pomocą SMS-ów i kartek pocztowych kierowanych na adres Sekretariatu.