Mistrz Mowy Polskiej na Zamku w Malborku

2019-09-30

30 września 2019 r. odbyła się XIX gala programu społecznego Mistrz Mowy Polskiej, który od trzynastu lat wspiera firma LEK-AM.

Na uroczystość przyjechało kilkunastu, zaproszonych przez naszych przedstawicieli gości, którzy po gali wzięli udział w nocnym zwiedzaniu zamku. Gala finałowa odbyła się w Wielkim Refektarzu Muzeum Zamkowego w Malborku.

Laureatami tej edycji zostali:  Andrzej Seweryn, Jacek Cygan, Katarzyna Pakosińska, Marta Szewczyk  oraz Vox Populi - Tomasz Organek. Wawrzyn Mowy Polskiej otrzymał za całokształt  dorobku wybitny aktor Jan Kobuszewski.

Podczas uroczystości zaprezentowało się również pięć placówek zgłoszonych przez członków Akademii Mistrzów Mowy Polskiej do tytułu Kuźni Mistrzów Mowy Polskiej. Wyróżnienie to przyznawane jest inicjatywom lub placówkom publicznym zaangażowanym w krzewienie kultury i piękna mowy ojczystej. Główną nagrodę otrzymała redakcja Programu 2 Polskiego Radia, a Vox Populi  - Stowarzyszenie Działdowska Kuźnia Słowa.