LEK-AM stawia na innowacje

2023-08-08

8 sierpnia na portalu forumbiznesu.pl ukazała się publikacja Pani red. Joanny Chrustek, w związku z nominacją naszej firmy do prestiżowej nagrody - Diamentu QI 2023, a także Certyfikatu Złotego Godła Najwyższa Jakość Quality International 2023.

LEK-AM stawia na innowacje

Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne LEK-AM od ponad 23 lat przekłada swoje wysiłki na rzecz zapewnienia innowacyjnych i skutecznych rozwiązań farmakologicznych. Historia firmy to aktywne zdobywanie rynku farmaceutycznego w Polsce oraz skuteczność w budowaniu jakości. Produkcja preparatów firmy zlokalizowana jest w Zakroczymiu pod Warszawą, a zaplecze produkcyjne stanowi nowoczesny zakład produkcji i laboratorium wyposażone w sprzęt najwyższej jakości.

Farmacja jest ściśle związana z medycyną, gdzie co roku obserwuje się kolejne, przełomowe odkrycia. Należy mieć na uwadze, że wprowadzenie każdego nowego rozwiązania w tej dziedzinie wiąże się z wieloletnim procesem testów i badań, nim preparat będzie dostępny w stosowaniu, w ogólnodostępnych terapiach leczniczych na świecie. Wszystkie te kroki stosowane są po to, by mieć pewność, że wprowadzony na rynek lek będzie bezpieczny i skuteczny.

W Polsce branża wytwarzania leków jest głównie generyczna, bazująca na zatwierdzonych substancjach i związkach chemicznych, jednak nadal jest tu spora przestrzeń do ich optymalizacji. LEK-AM wprowadził rozwiązanie dotyczące witaminy D w tabletkach. Samo dostarczanie jej do organizmu w przypadku niedoboru jest czymś oczywistym, jednak firma ma swoje znaczące osiągnięcie dzięki wprowadzeniu specjalnych dawek – 7000 i 30000 jednostek międzynarodowych. Opracowane przez Przedsiębiorstwo dawki pozwalają na przyjmowanie tabletki raz w tygodniu lub raz w miesiącu.

W ostatnich latach obserwuje się duży wzrost przypadków związanych z zaburzeniami snu. Problem ten na coraz większą skalę dotyka zarówno osoby starsze, jak i młodsze. Wynika to głównie ze zmiany trybu życia nastawionego na coraz dłuższą aktywność w ciągu doby. Kluczowy stał się tutaj okres pandemii, który wpłynął na pogłębienie się tego problemu. Ponadto, ciągle nie jesteśmy jako społeczeństwo świadomi roli melatoniny w naszym organizmie – odpowiada ona za jakość snu jak i łatwość zasypiania.

- „LEK-AM niebawem wprowadzi melatoninę o odpowiednim profilu farmakokinetycznym, co da możliwość lekarzom na nowe, bezpieczne podejście do terapii stosowanej u pacjentów z zaburzeniami snu” powiedział Krzysztof Smolik, Dyrektor Zarządzający Marketingiem i Sprzedażą LEK-AM.

Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne LEK-AM osiągnięć w dziedzinie nowatorskich rozwiązań ma więcej. Czasami nie jest to tylko kwestia zmiany składu leku, co wprowadzenia udogodnienia w jego przyjmowaniu. Firma w ostatnich latach wprowadziła produkt oferujący ułatwienia dla personelu medycznego opiekującego się pacjentami chorujących na raka prostaty. Produkt ten może być przechowywany w temperaturze pokojowej oraz może być przygotowany do podania w dużo wygodniejszej formie, co ułatwia pracę personelowi medycznemu.

Jako polska, innowacyjna firma LEK-AM regularnie prowadzi inwestycje w analizy porównawcze stosowanych metod leczenia. Wspiera badania oceny skuteczności podawania leków wziewnych, dla których powszechnie używa się dwa typy inhalatorów: ciśnieniowe i proszkowe. W wyniku przeprowadzonego na grupie pacjentów badania, naukowcy wykazali, że przy zastosowaniu inhalatora ciśnieniowego, depozycja leku w płucach jest lepsza, a tym samym lekarz może rozważyć podanie mniejszej dawki leku niż miałoby to miejsce, w przypadku inhalatora proszkowego.

Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne LEK-AM otrzymało nominację do specjalnej nagrody – Diamentu QI 2023, a także Certyfikatu Złotego Godła Najwyższa Jakość Quality International 2023.